Wellrest Float unikt projekt Artiklar Vägbeskrivning Öppettider / Pris Aktuellt

Magnesiumbrist i kroppen 2

 

 

Mirakelmineral återupptäckt

Tänk dig ett tillskott på ett mineral som, om man har brist på det, kan avhjälpa sömnsvårigheter, stress, utmattning, muskelkramp, hjärtbesvär, depression, nervositet m.m. Då har vi verkligen ett mirakelmineral. Finns det en sådan? Ja, och majoriteten av befolkningen har verkliga bristsymtom som dessutom lätt kan avhjälpas.Men först lite om kalcium.

Brist på kalcium i benen utsätter oss bl.a. för risken att få en av västvärldens mest förekommande sjukdomar: osteoporos, benskörhet. Osteoporos betyder bokstavligen ”poröst ben”. Sjukdomen karakteriseras av en betydande förlust av kalcium i benen vilket gör dem sköra och benägna till frakturer.

Det är lätt för unga kvinnor att ignorera varningar för osteoporos i det att de tror att detta bara drabbar äldre kvinnor. Faktum är dock att man vetat om sedan länge att benmassan börjar minska i riktning mot denna handikappande sjukdom redan vid 30-årsåldern. Det kan börja ännu tidigare idag, då barnen sitter still långt mer än de gjorde förr; rörelse och gymnastik gör att kalcium lagras bättre och gör benmassan tätare.

Man har forskat mycket i anledningarna till osteoporos; man pratar om östrogenets roll eller om ren kalciumbrist i kosten.

I USA är närmare 30 miljoner amerikaner drabbade av denna sjukdom. Sverige är det land som har flest fall av osteoporos per capita. Båda länderna ligger i topp vad det gäller mjölkkonsumtion så problemet kan knappast sägas vara kalciumbrist i maten då mjölk innehåller väldigt mycket kalcium.

Detta samband är i sig oroande. Kan problemet ha med mjöl­ken att göra? Kan det kanske vara upptaget från mjölkprodukter som är dåligt? Ja, det är inte bra men svarar inte för hela problemet då upptaget är bättre än från många andra källor. Från skummjölk är upptaget 46 % och helmjölk 26 % medan det bara är 5 % från spenat (spenat innehåller ett ämne [oxalater] som förhindrar kalciumupptag). Kalcium man får från födan är beroende av D-vitamin för upptagning och man tillsätter numera därför D-vitamin i kalktabletter. Kaffe, te och dålig saltsyramängd i magen förhindrar kalciumupptag. Man har på senare tid även börjat tro att det kan bero på det tillsatta A-vitaminet i mjölken. Det återstår att bevisa, än så länge finns inga hållbara bevis för detta. Det finns även hormonella faktorer då osteoporos oftare drabbar kvinnor än män.

Det finns dock en annan mycket viktig faktor till detta problem: kalcium är beroende av magnesium för att kunna fungera – i rätta proportioner och i rätt form. Låt oss först titta på var och en av dessa mineralers funktioner i kroppen.

KALCIUM
Omkring 99 procent av kroppens kalcium, ca 1,5 kilo, finns i skelettet och tänderna, den övriga procenten finns i vävnaderna. Kalcium behövs för uppbyggnad och läkning av ben och tänder, för hormonproduktion, musklers funktion och blodets koagulering samt överföringen av nervimpulser. Kalcium gör så att du kan dra ihop musklerna. Utan kalcium skulle du till exempel inte kunna knyta handen, eller ens gå.

Brist gör skelett, tänder, nerver och hår sköra, såväl som ökar risken för allergiska reaktioner samt kan ge led- och ryggbesvär. Inaktivitet och rökning spelar även stor roll vid upptagningen.

Dagsdos 800-1200 mg. Man bör inte överstiga 1500 gram.

 

MAGNESIUM
Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral. Det aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen. Utan magnesium upphör så gott som alla enzymreaktioner. Vid brist på magnesium sänks kroppens funktioner i proportionerlig grad. Magnesium reglerar t ex kalium- och salthalten i och utanför cellen genom ett enzym som i sin tur upprätthåller en fri passage av näringsämnen in i cellen och fri passage av gifter ut ur cellen. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning.

Magnesium har även kallats naturens lugnande medel då det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt. En av dess viktigare funktioner är nämligen att få musklerna att slappna av efter hopdragning; om du knyter handen med hjälp av kalcium så kan du bara släppa greppet med hjälp av magnesium. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist föreligger. Ryggskott kan orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet.

Magnesium är synnerligen viktigt för hjärtat. Hjärtat är nämligen en muskel; pumpverksamheten är beroende av att kalcium drar ihop hjärtat och att magnesium får det att slappna av; för lite magnesium är lika med hjärtattack (kramp). Dr Matti Tolonen berättar om professor Ott Hejt som obducerade över 1000 personer år 1900 och inte fann en enda hjärtinfarkt. På den tiden var magnesiumintaget mångfaldigt jämfört med idag. Flera vetenskapliga undersökningar har även visat att risken för hjärtinfarkt ökar med mjukt vatten, dvs. vatten med lågt magnesium. Det kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då det förhindrar att blodkropparna klumpar sig.

Magnesium behövs även för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Magnesium styr nämligen upptaget och utnyttjandet av kalcium (magnesium binder t ex kalcium till tandemaljen). Hög kalciumhalt (intag) kombinerat med låg magnesiumhalt (intag) kan vara den troliga orsaken till osteoporos. Problemet med osteoporos är inte att man får i sig för lite kalcium, utan att man förlorar det man har i skelettet. Med andra ord, att enbart ta mer kalcium kommer inte att avhjälpa kalciumbrist.

Utan magnesium avlagras kalcium i vävnaderna (ej skelettet) oanvänd. Det kan resultera i att vävnader, organ och leder istället förkalkas. I värsta fall kan hjärnan förkalkas. Magnesium bidrar till att förhindra kalkavlagringar

Magnesium hjälper också till att omvandla blodsocker till energi. Det förbättrar även motståndskraften och skyddar cellerna mot många sjukdomar.

Kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden. Kaffe, te och Coca-cola t ex stimulerar till utsöndring av både kalcium och magnesium i urinen. Alla vätskedrivande medel driver ut mineraler ur kroppen. Fosforsyran som används i vissa coladrycker används även för att avkalka kaffebryggare – fast då med varningstext.

Dagsdos av magnesium 300-450 mg. terapeutisk dos ca 600 mg.

 

SAMBAND
Kalcium och magnesium samverkar – motverkar eller balanserar varandra. Om cellen får för mycket kalcium förstörs balansen. Magnesium i tillräckliga mängder förhindrar en för hög kalciumhalt. Det absolut stora problemet är kalcium i för höga doser. Det låter kanske underligt med tanke på att vi pratar om osteoporos som det stora problemet, men det är många faktorer som samverkar.

 

MIRAKELMINERALET
Vi behöver naturligtvis kalcium men det är magnesium som styr halten i kroppen, dock är det få som inser resultaten av magnesiumbrist. Troligen har 90 % av befolkningen magnesiumbrist – inklusive många av de som redan tar magnesium som tillskott.

Användningen av magnesium idag är oftast fel, det tas tillsammans med alltför mycket kalcium i början, vilket resulterar i att många av de symtom som magnesium verkligen kan åtgärda förblir ohanterade. Den främsta anledningen till detta är att kalcium behöver magnesium för att tas upp i kroppen. När alltför mycket kalcium konsumeras så drar det ur magnesium ur kroppen för att kunna assimileras. Detta skapar en magnesiumbrist och personen kommer att bli sämre och känna sig därefter. Detta inträffar ofta med människor som dricker mycket mjölk. Mjölk innehåller åtta gånger så mycket kalcium som magnesium (8:1) och kommer därför i längden att skapa en magnesiumbrist. Detta är en trolig anledning till hög osteoporos i länder som har hög mjölkproduktion.

 

Kalciumöverskott
Överflödigt kalcium i kroppen kommer att skapa kalciumavlagringar såsom gallstenar, njurstenar och avlagringar i lederna. Mycket av detta kan försvinna vid intag av extra magnesium, då det drar ut överflödigt kalcium.

Att bara stoppa i sig stora mängder kalcium är alltså inte bra, det måste vara balans mellan kalcium och magnesium, och i början bör man helst bara ta ett magnesiumtillskott tills de flesta symtom gett med sig.

Kalcium reglerar visserligen kroppens pH-halt och gör den basisk, vilket många med obalans haft nytta av, men att enbart äta skedvis med kalciumkarbonat i åratal kan i ljuset av denna information vara rent skadligt. Magnesium reglerar också den kroppens pH-halt och det förmodligen bättre än kalcium.

Om man inser att 300 biokemiska processer är helt beroende av magnesium, bland annat energiproduktionen i varje cell, så förstår man vad en brist kan ställa till med. Trötthet och utmattning och kanske till och med utbrändhet är inte ens de värsta problemen som kan uppstå. Totalt hjärtstillestånd kan inträffa, men hjärtat kan även sättas igång igen om magnesium ges tillräckligt snabbt.

 

Sömnsvårigheter är regel bland människor med magnesiumbrist, ofta vaknar de upp med muskelkramper, spasmer, spändhet samtidigt som de aldrig känner sig riktigt utsövda. Människor som inte kunnat sova mer än fem sex timmar per dygn har rapporterat att de sovit tio-elva timmar i sträck när de fått en magnesiumdryck eller Cal-Mag-formulan. Magnesium är nämligen viktigt för hela nervsystemet och får musklerna att slappna av.

 

Centrala nervsystemet är bero­ende av magnesium. Utan tillräckligt med magnesium kan inte nervcellerna ge eller ta emot nervsignaler på rätt sätt och blir retade. Det gör att personen lätt blir känslig för yttre intryck.. Om man är nervös och rycker till för minsta oljud eller har svårt att sova for vissa oljud så kan det hjälpa att ta magnesium.

Det kan även hjälpa vid depressioner. Cortisol är ett hormon som utsöndras av binjurebarken. Detta hormon har bl.a. stor inverkan på regleringen av blodsockerhalten. Stress får binjurarna att överproducera cortisol och när de kör på helvarv sa blir de utmattade och kan inte producera mer cortisol. Då börjar de verkliga problemen som för­knippas med stress, såsom allergier, eksem, astma etc. När binjurarna inte längre kan produce­ra cortisol så minskas kroppens förmåga att hålla kvar magnesium vilket märks genom ökad utsöndring i urinen. Människor som är stressade behöver alltså extra magnesium (såväl som pantotensyra – B5). Stressade binjurar är ofta föregångare till utmattning, depressioner och känslosvängningar, på så sätt kan magnesium förhindra depressioner orsakade av denna anledning. Man bör därför ge alla deprimerade människor magnesium.

Man kan ge nervösa barn magnesium, gärna i form av Cal-Mag-formulan, 1:1 (lika delar kalcium och magnesium). Även nervösa djur mår bra av detta, i första hand av magnesium.

 

Muskelkramper, tics, spasmer, muskelryckningar, handskakningar, hicka etc. är oftast orsakat av magnesiumbrist. Vi hörde talas om en person som hade hicka i en vecka. Han fick kramplösande medel av sin läkare som inte hjälpte. En tesked magnesium i vatten fick hickan att upphöra så gott som omedelbart. Det är inte kalciumbrist som avhjälper dessa problem, det kan istället vara kalcium som orsakar dem.

Kalcium och magnesium arbetar alltså tillsammans för att kontrollera muskelarbetet. Kalcium drar ihop och magnesium relaxar musklerna. Utan magnesium drar musklerna ihop sig och släpper inte taget. Samma sak kan hända med hjärtat. Det går in i kramptillstånd och kan inte slappna av. Läkarna kallar det då för hjärtattack. Får hjärtat magnesium tillräckligt snabbt kan det förmodligen börja slå igen. Börjar man känna att hjärtat slår oregelbundet bör man ta magnesium så brukar det försvinna snabbt.

Även PMS är ett problem som kan avhjälpas med hjälp av magnesium. Många kvinnor känner en omedelbar lättnad när de tar en magnesiumdryck.

Hyperaktiva barn kan ha stor nytta av magnesium.

Astma beror på att musklerna i luftrörena drar ihop sig, många har känt lättnad av extra intag av magnesium.

Huvudvärk och migrän kan ofta avhjälpas både snabbt och på lång sikt med magnesiumintag.

Vi kommer alltså tillbaka till ursprungsproblemet. För hög halt kalcium drar i längden ur kroppens magnesium och frambringar symtomen på magnesiumbrist. Det viktiga är inte hur mycket man konsumerar, utan hur mycket man absorberat, dvs. hur mycket som faktiskt finns i kroppen.

Kalcium i för höga mängder kan bygga upp avlagringar i leder och organ, orsaka gallsten och njursten och göra artärerna hårdare, framkalla hjärtbesvär och orsaka att vävnaderna förstörs.

En 34-årig gravid kvinna som fick 8 till 12 njurstenar under tidigare graviditet fick 500 till 1500 mg magnesium dagligen under en sexveckorsperiod. Under denna graviditet fick hon inte en enda njursten.

Magnesium i överskott orsakar inte samma problem som kalcium, överflödet utsöndras ur kroppen.

 

Hur skall jag nu göra?
Hur och när skall man då ta kalcium och/eller magnesium? Om man inte tidigare tagit någotdera som tillskott kan man börja med enbart magnesium och fortsätta med detta till alla oönskade symtom försvunnit.

Därefter bör man börja med den så kallade Cal-Mag-formulan Den brukar finnas i olika proportioner 1:1, 2:1 och 3:1. Äldre personer och sådana som är speciellt utsatta för magnesiumutdrivning av olika orsaker bör ta 1:1. De som inte har några direkta problem kan använda 2:1 eller 3:1. När man känner av några symtom kan man börja ta rent magnesium igen. Rent magnesium bör dock inte tas för länge i alltför höga doser då till sist även kalcium kan börja drivas ut ur kroppen. Riskerna för problem är dock långt större om man tar rent kalcium. När de värsta symtomen gått över är det dags att gå över till Cal-Mag-formulan.

 

Hur mycket skall man ta?
Magnesium utsöndras vid överskott men som med allting bör man inte överdosera. Den rekommenderade dagsdosen ligger på ca 350 mg per dag. Vid graviditet uppgår det till 450 mg. Man kan lugnt ta ända upp till 600 mg per dag, i synnerhet om man har symtom på magnesiumbrist. Tar man allt på en gång riskerar man dock att få diarré. Börja med 200-300 mg och gå upp till den punkt där man börjar bli lite lös i magen och dra sedan ner mängden en aning tills dosen är lagom, ca 300-600 mg. Man kan dela upp det flera gånger under dagen. Man får också tänka på att vissa födoämnen innehåller magnesium. I synnerhet alger och andra sjögrönsaker, obehandlade vetegroddar, sojabönor, nötter och då först och främst mandlar. Upptaget från dessa ligger på 25-75%.

 

Vilken form skall jag ta?

Kalcium finns i olika former. Vi avråder bestämt från dolomit-formen. Det är ren kalksten urhackat ur berget. Kalciumkarbonat är vi tveksamma till. Den form som är bäst lämpad för människan är kalciumgluconat, det är en rent vegetabilisk form.

När det gäller rent magnesium kan man ta en form som är bunden med en aminosyra (kelaterad) t ex magnesium-aspartat. Den absolut bästa formen är i drickbar form. Magnesium-citrat är en mycket bra form, den smakar citron och löser sig lätt i kokande vatten. Den tas upp snabbt och effektivt.

Cal-Mag-formulan finns i olika former: i aminosyrakelaterad tablettform eller i drickform vilket är den absolut bästa formen. Den skall då ligga i en svag syra-bas (citronsyra, äppelcidervinäger, askorbinsyra t ex) för att joniseras (elektriskt laddade partiklar) då tas den upp redan i magsäcken. Man löser upp Cal-Mag i denna form med kokande vatten.

Många blir avslappnande på både magnesium och Cal-Mag-formulan och man bör i början därför ta dem på kvällen innan man går och lägger sig för att undvika att man blir dåsig på dagen. Många sover som en stock efter att ha tagit detta.

Och som en sista kommentar. Magnesium är visserligen en mirakelmineral, men den kommer inte att lösa livets alla problem – bara de problem som beror på magnesiumbrist.

 

Symtom på magnesiumbrist:

  • Depression
  • Förstoppning
  • För tidiga ålderssymptom
  • Huvudvärk
  • Hjärtproblem,
  • högt blodtryck
  • Irritation
  • Låg energi
  • Muskelkramp
  • Nervositet
  • Njurproblem
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Osteoporos
  • PMS
  • Ryggbesvär
  • RLS
  • Spasmer
  • Spända muskler
  • Sömnsvårigheter
  • Utmattning
  • Ångest,
    m.fl.

Ju fler symtom man har desto säkrare är det att det beror på magnesiumbrist.

Följande saker drar ut magnesium ur kroppen:

  • Alkohol (i synnerhet)
  • Diabetes
  • Hög kolhydratdiet
  • Hög kalciumdiet
  • Hög saltdiet
  • Hög svettning
  • Kaffe
  • Kronisk smärta
  • Låg sköldkörtelaktivitet
  • Läskedrycker typ Cola
  • Mediciner
  • Mental stress
  • Socker
  • Tobak
  • Vätskeutdrivande medel

Coladryckerna innehåller ofta fosforsyra. Fosforsyra används för att avkalka kaffebryggare. Frågan är om den inte avkalkar människan lika bra.

 

http://tjernlund.eu/?p=20#more-20