Wellrest Float unikt projekt Artiklar Vägbeskrivning Öppettider / Pris Aktuellt

Östran 2012-01-30 

 

Anders floatade tillbaka till livet

 

 Foto Anders Kalmar 

Kroppen får chans att hela sig själv när man svävar mellan himmel och hav.

Öland  Publicerad 20120130 Östran    www.ostran.se   Foto: Karin Sjödahl

Floating är inte bara avstressande för själen. Det ger också kroppen en chans att läka sig själv, medan du svävar viktlös mellan himmel och hav. För Anders Hjertqvist blev det vägen tillbaka till livet. 

– Efter misshandeln för sex år sedan klarar jag mig inte utan floating, berättar Anders Hjertqvist, massör och delägare i Aqua Floating. Anders jobbade som ordningsvakt. En spark i nacken förändrade Anders liv för alltid. Läkarna förutspådde en framtid i rullstol, men Anders bestämde sig för att kämpa. 

– Min fru Anna-Lena hade kommit i kontakt med floating genom sin fibromyallgi. Jag provade floating och märkte att jag mådde bättre, berättar han. 

Ett år senare övertog paret Aqua Floating i Kalmar. Nu har de firat femårsjubileum. I fjol öppnade de en filial i Borgholm. Strax innan jul 2011 flyttade hela familjen till Öland. 

– Vi har blivit oerhört väl mottagna av både myndigheter och människor här på Öland, understryker Anders. Vi har fått mycket hjälp och goda råd, förutom de erfarenheter vi själva hade med oss från Kalmar. 

Nu driver Anders och Anna-Lena båda anläggningarna parallellt och intresset är stort. Nya kunder strömmar till varje dag. 

  NASA-idé

– Floating finns över hela världen. Vi i Sverige har flest anläggningar. Floating utvecklades av NASA på 1950-talet för att träna astronauter i viktlöst läge. Sedan upptäckte man de positiva effekterna. Elitidrottare använder sig av floating. Det läker skador på halva tiden, förklarar Anders. 

Människor i alla åldrar kommer till Anders och Anna-Lena. Den äldsta är 92 år. De har värk och hudproblem eller är bara stressade. 

Vattnet är 34, 8 grader och innehåller 36% magnesiumsulfat. Det gör huden len, inte uttorkad. 

När kroppen svävar tyngdlöst ökar blodgenomströmningen och smärtan avtar. Men man kan unna sig en behandling utan att vara sjuk. 

– Vi har exempelvis tjejkvällar där en får massage, medan andra floatar eller gör detox, som är en typ av fotbad med magnetspole, berättar Anders. 

Av floating blir man varm, mjuk och avslappad. Låter som en bra idé inför alla hjärtans dag. 

Karin Sjödahl